Babské rady na rýmu a nachlazení

Cibule pomáhá na kašel

Pokud bojujete s nachlazením, určitě zařaďte do svého jídelníčku cibuli. Vhodné je uvařit si cibulovou polévku nebo cibuli využít jako přílohu k masu. Kromě toho je však vhodné vytvořit si domácí cibulový sirup. Stačí, pokud cibuli nakrájíte na kostičky a posypete cukrem. Poté přikryjte a nechte odstát. Z cibule se za několik hodin pustí šťáva. Tu potom konzumujte po lžičkách tak jako běžný sirup. Z cibule se dá uvařit také čaj, počítejte však s tím, že vám nebude zrovna chutnat.

Česnek jako antibiotikum

Jistě víte, že česnek je přírodní antibiotikum. Důležité však je, aby byl česnek čerstvý. Pak vám pomůže s nemocí bojovat. Ideální je připravit si česnečku, případně česnekovou pomazánku. Česnek však můžete využít také například do omáček. Pokud se cítíte opravdu špatně a nemáte náladu stát u plotny, stačí vzít talíř, dát do něj trochu sádla, sůl, pepř a česnek a vše zalít horkou vodou. Pro lepší chuť můžete ještě přidat rozšlehané vejce.

Dejte si však pozor, pokud máte citlivější žaludek. Pak česnek konzumujte obezřetně. Při nadměrné konzumaci česneku byste si mohli přivodit ještě další potíže.

Vývar – hlavně kuřecí

Je známo, že vývar vás postaví na nohy. Nejlépe uděláte, pokud si připravíte ten kuřecí, ještě lépe slepičí. Nejen, že drůbež stačí povařit zhruba hodinku (v tlakovém hrnci i méně), ale ještě do sebe dostanete protizánětlivé látky.

Med na bolest v krku

Ne každý ho miluje, na každý sladí. Při nachlazení a bolesti v krku byste však měli vzít med na milost, i když nejste zrovna nadšeným konzumentem. Med má totiž dezinfekční účinky a dodá vám živiny a energii.

Vitamíny, vitamíny, vitamíny

Pokud jste nachlazení, je důležité doplňovat také vitamíny. Skvělé je připravit si například ovocný salát, kam určitě dejte jablko a mrkev. Pokud máte raději zeleninové saláty, pak zvolte kysané zelí, do kterého přidáte mrkev a zakysanou smetanu s lžicí majolky. Uvidíte, že si pochutnáte a navíc uděláte něco pro své zdraví.