Bezové šílenství začalo

Na dva litry vody stačí natrhat asi 30 květenství bezu. Dále budete potřebovat vodu, cukr a citrusy. Pokus chcete sirup ještě vylepšit, můžete natrhat i pár lístků rýmovníku.

Nejprve převařte dva litry vody, květy properte studenu vodou a poté je vychladlou převařenou vodou zalijte. V chladu nechte odležet 12-24 hodin. Druhý den sceďte, přidejte asi 2 kg cukru, 4 lžíce kyseliny citronové, plátky z jednoho citronu, jednoho pomeranče a několik lístků rýmovníku. Poté za stálého míchání přiveďte k varu.

Nakonec slijte hotový sirup do vymytých láhví. Víčka je vhodné vytřít čistým alkoholem. Ten můžete v pár kapkách přidat i do samotného sirupu.

Sirup můžete přidávat jen do vody, ale také do vinného střiku s ledem. Je to úžasné letní osvěžení.

Připravit si však můžete nejen šťávu, ale také likér.

Kromě šťávy i likér

Na zhruba 5 litrů likéru potřebujete taktéž asi 30 květenství bezu, dále 800 g cukru, sáček kyseliny citronové, 2 l vodky, 2 l vody a 1 l jablečné šťávy. Květy přelijte vodou a jablečnou šťávou. Nechte stát na chladném místě do druhého dne. Poté přeceďte a do tekutiny nasypte kyselinu citronovou, cukr a vodku, vše dobře rozmíchejte do úplného rozpuštění cukru a týden nechte odstavené. Podává se jako apertiv.

Pokud vás domácí nápoje osloví, můžete vyzkoušet také likéry a šťávy z bobulí bezu.