Jahodová marmeláda s vanilkou a chia semínky

Místo cukru přece můžeme osladit medem a navíc přidat chia semínka. Pro lepší chuť pak můžeme přidat vanilkový lusk, případně extrakt. Pokud máte raději nakyslejší marmelády, můžete vzít na pomoc také citron.

A co na marmeládu budete potřebovat?

1 kg jahod

300 g medu

Vanilkový lusk

25 g citronové šťávy

½ lžička mořské soli

40 g chia semínek

10 g másla

Jak na to?

Jahody pokrájejte a dejte do zavařovacího hrnce. Postačí samozřejmě obyčejný velký hrnec. Přidejte med, celý rozříznutý vanilkový lusk, citrónovou šťávu a sůl. Poté začněte ohřívat, nezapomeňte dobře promíchat. Až začnou jahody bublat, snižte výkon a jen občas zamíchejte.

Vařit budete asi 40 minut. Jde o to, aby se zredukovala tekutina. Ke konci vaření teprve přidejte připravená semínka a také máslo, které marmeládu zjemní. Až chia semínka nabobtnají, vaření je u konce. Správnou konzistenci můžete vyzkoušet tak, že trochu kápnete na studený talířek. Marmeláda by měla stékat jen pomalu. Každý má však rád jinou konzistenci, tudíž musíte sami usoudit, která je pro vás ta pravá.

Po uvaření můžete plnit připravené sterilizované sklenice a ihned je zavírat. Nezapomeňte utáhnout víčka a sklenice otočit dnem vzhůru.

Máte také nějaký nekonvenční recept na marmeládu? Pošlete nám ho!