Meruňkové čatní se zázvorem a chilli

Nejprve je důležité meruňky vypeckovat, umýt a nakrájet na malé kousky. Poté je dejte do hrnce, přidejte pokrájenou (ideálně červenou) cibuli, česnek na plátky, nastrouhaný zázvor a chilli papričky podle chuti. Následně směs osolte, opepřete a zakápněte jablečným octem nebo balsamikem. Přidejte také cukr a začněte vařit. Míchejte, aby se směs nepřichytila. Vařte do té doby, dokud se nevstřebá tekutina.

Někteří nejprve osmahnou cibulku a česnek na pánvi, až poté přidají ovoce. I tento postup je možný. Záleží jen na vás. Je možné také některou ingredienci vynechat nebo přidat Někteří při receptu používají také kari, případně hřebíček.

Na kilo meruněk dejte asi 3 cibule. Ostatní volte podle chuti, postačí asi 3 stroužky česneku a 10 dkg cukru.

Vhodné je, abyste směs plnili do nahřátých sklenic. Pokud chcete, aby čatní opravdu dlouho vydrželo, použijte při uzavření zavařovací hlavu nebo odsávací zvon.

Meruňkové čatní skvěle chutná k masu smíchané s majonézou nebo jogurtem či zakysanou smetanou. Stejně tak ho můžete využít na chleba namazaný kozím sýrem.

A jaké čatní máte vyzkoušené vy? Napište nám a podělte se o svůj recept.