Nakládání v květnu? Proč ne!

Využít lze například bylinky, ze kterých můžete udělat nejrůznější ochucené octy či oleje. Zpracovat lze také rebarboru, ať už na chutney nebo džem. A v neposlední řadě můžete naložit šalotku. Ta se hodí nejen do salátů, ale třeba také k variaci sýrů či do domácích dipů.

Co budete potřebovat?

1,5 kg šalotek

1 litr vinného octa

14 dkg třtinového cukru

100 ml balsamica

150 ml olivového oleje

600 ml vody

1 lžíce soli bez jódu

Drcený kuličkový pepř

Bazalkové lístky

 

Jak na to?

Šalotky nasypte do mísy a zalijte vroucí vodou. Po minutě sceďte a nechte vychladnout. Poté cibulky oloupejte.

Všechny ostatní suroviny kromě octa smíchejte s 600 ml vody a vařte v hrnci na mírném ohni 3 minuty. Poté přidejte šalotky a vařte dál cca 10 minut. Důležité je, aby šalotky změkly.

Poté šalotky a lístky bazalky vylovte, nandejte do zavařovacích sklenic a tekutinu dále 5 minut zprudka povařte. Nakonec odstavte a přimíchejte balsamico. Vzniklým nálevem zalijte jednotlivé sklenice. Ty po uzavření nechte tři dny stát.

Cibulky vydrží cca 3 měsíce – pokud je dříve nesníte.