Výhody a nevýhody tlakového hrnce

V tlakovém hrnci uvaříte vývar, omáčky nebo i přílohy jako třeba brambory nebo rýži. Vaření je sice opravdu rychlé, je však třeba dodržovat několik zásad. Tekutina v hrnci nesmí přesáhnout 2/3 objemu, ale zároveň ji nesmí být málo, aby se úplně všechna neodpařila. Při otevírání je pak důležité se přesvědčit, že tlak už je pryč. 


Kromě rychlosti je určitě nespornou výhodou tlakového hrnce také fakt, že v něm lze vařit i zmrzlé potraviny, které jste zapomněli včas vyndat z mrazáku. Potraviny vařené v tlakovém hrnci navíc neztratí chuť ani nutriční hodnoty. Do pokrmů pak není potřeba přidávat tolik koření k dochucování. 


Vaření navíc není jediné, co lze v tlakovém hrnci dělat. Papiňák je vhodný také na zavařován nebo sterilizování. 


Samozřejmě, že každé pro má také své proti. Kromě výhod jsou tu také jisté nevýhody tlakového hrnce. Na počátku si budete muset připlatit. Tlakový hrnec je vzhledem ke svým vlastnostem dražší než klasické hrnce. Investice se vám však určitě vyplatí. Vždyť ušetříte nejen energii při kratším vaření. 


Mnohem horší nevýhodou je nebezpečí opaření při otevírání. Důležité je si pečlivě přečíst návod k použití a vše dělat správně. Právě nebezpečí popálení a případné vybouchnutí tlakového hrnce mnohé odrazují. Dnes však už nejsou tlakové hrnce nebezpečné a vybouchnutí opravdu nehrozí. 


Důležité je udržovat v pořádku těsnění a čistý ventil. Pak se opravdu nemůže nic stát. Navíc moderní hrnce mají hned několik bezpečnostních pojistek proti nárůstu tlaku a teploty.

V naší nabídce najdete:
Tlakový hrnec BRAVO 6 l - 1354,-
Tlakový hrnec Royce Bohemia 5 l - 715,-
Tlakový hrnec Orion 6 l  - 1774,-
Tlakový hrnec Tefal Clipso Minut Perfet 7,5 l - 5266,-

Všechny tlakové hrnce ZDE.