Vytvořte si vánoční švestkovou marmeládu

Řeč je o vánočním švestkovém džemu. Pokud milujete zavařování, určitě jste o něm už slyšela. A pokud ne, nevadí. Na jeho přípravě není vůbec nic složitého. A jeho využití je maximální. Vždyť svoji domácí marmeládu, která bude vonět vánocemi, můžete využít na promazání vánočního cukroví, nabídnout ji dětem na rohlík nebo z ní rovnou udělat vánoční dárky. Říkáte si, že darovat marmeládu není zrovna originální? Ale kdeže. Myslete na to, že ne každý má dnes čas zavařovat, navíc švestková marmeláda není zrovna z těch, které by měl každý doma.

A navíc ji jako dárek můžete ozvláštnit. Stačí ji darovat v nějaké pěkné sklenici, na víčko navázat kus vkusné látky a tu převázat jutovým provázkem. Jako bonus můžete přidat recept na marmeládu nebo tipy na její využití.  Samozřejmě stačí, pokud pořídíte pěkný štítek a napíšete název. Samozřejmě můžete k džemu pořídit ještě nějakou pěknou lžičku, kterou dárek ještě povýšíte na další úroveň.

A jak tedy na vánoční švestkovou marmeládu? 

Na čtyři skleničky si připravte:

1 kg vypeckovaných švestek

300 g cukru

1 lžička mleté skořice

10 hlaviček hřebíčku

¼ lžičky mletého zázvoru

1 citron

4 lžíce rumu

Švestky byste měli mít vypeckované předem, pokud to však nestíháte, nevadí. Vypeckované plody pokrájejte nebo rovnou rozmixujte. V hrnci je pak smíchejte s cukrem a kořením. Poté je nechte odležet do druhého dne. Ovoce tak pustí šťávu, která bude potřeba.

Druhý den ovoce asi půl hodiny povařte. Záleží samozřejmě na vás, jakou chcete konzistenci. Pokud bude marmeláda dostatečně hustá, vmíchejte rum a citronovou šťávu. Poté jen chviličku povařte a lijte do sklenic.

Teď už zbývá skleničky pouze zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Po vychladnutí můžete otočit. Pokud budete marmeládu skladovat v temnu a chladu, vydrží rok, tedy pokud ji dřív nesníte.